Pantun Nasehat Bahasa Jawa Beserta Contohnya

Pantun Nasihat Bahasa Jawa Dan Misalnya – Pantun sebagai salah satunya tata bahasa yang banyak dipakai di kehidupan setiap hari. ada beberapa tipe pantun dimulai dari pantun jenaka, pantun saran pantun modern.

Ada pantun bahasa melayu, bahasa bahasa wilayah, dan indonesia. Satu diantaranya pantun bahasa jawa. Pantun ada juga beberapa macam bergantung baitnya dari. Artikel ini kali khusus akan membahas mengenai

pantun saran dengan bahasa jawa yang populer di kelompok masyarakat jawa dan kerap dipakai sebagai saran dari beberapa tetua untuk anak-anak muda agar jadi kehidupan lebih baik.

Pantun Nasehat Bahasa Jawa Beserta Contohnya

Pemahaman Pantun Nasihat Bahasa Jawa dan Misalnya

Pantun nasihat bahasa jawa ialah pantun yang berisi saran, pesan baik, perintah atau larangan untuk orang lain. Pantun dengan bahasa jawa disebutkan parikan, berisi beberapa pesan kehidupan.

Pesan yang dikatakan sama sesuai realita di kehidupan setiap hari pesan nasihat untuk kehidupan di masa depan. Pantun bahasa jawa atau parikan dipakai sebagai fasilitas selingan pengutaraan pesan

ke pendengar. Supaya pendengan lebih gampang pahami isi pada pantun yang tersusun dengan kalimat cantik dan opsi. Tipe pantun nasihat bahasa jawa berisi nasihat kehidupan, nasihat pengajaran, harapan, beberapaya, dan pertalian cinta.

pantun bahasa jawa dan artinya

Tipe Pantun Dan Contoh – Misalnya

Pantun Nasihat 10 Bait

Sasi iki wayahe wong poso
Poso iku harus udu budaya
Urip ing dunyo harus rekoso
Ben iso nguripi keluargo sedaya

Masak kolak isi waluh
Waluh saka alas tuwo
Dadi bocah ojo lumuh
Mari konco ngewani wong tuwo

Ojo kakehan gawe polah
Mengko koyo anak wedhus
Ketentuan kanggo cah sekolah
Tangi turu ndang gage adus

Maling iku saja diikuti
Wani maling wayah panen
Mari gage mapan turu
Sesuk sekolah tidak temanen

Cukur rambut jenenge pangkas
Mode anyal kaya jambul singa
Mari sedulur pada sing kompak
Bergotong-royong ngewangi tangga

Goreng tempe nyumet geni
Tempe kanggo suguhan manten
Wong tuwo harus diajeni
Dadi bocah sing pangerten

Gunung Merapi Gunung Galunggung
Endah panoramane saben dino
Mumpung urip ojo mung bingung
Perintahe Gusti Allah ndang lakonono

Bertemu konco ndek esuk ingin
Koncoku kui karaktere gigih
Bocah sekolah harus sregep sinau
Endah pintar lan dadi wong sugih

Soko Solo menyang Palur
Mlaku ning dalan marai ireng
Karo konco dadio sedulur
Senang sulit dijamin bersama

Rupa raimu kok kembali bureg
Ingin bertemu konco jenenge Mizi
Yen mangan ojo waton wareg
Mangan panganan sing akeh nutrisi

Pantun Nasihat 8 Bait

Sinau menulis karo maca
Kembali nggambar macan tutul
Saja senang padhu karo kanca
Yen iso kompak kui benar

Panen pari nganggo ani-ani
Dadi tani nyambi kuli
Bocah nakal mesthi didukani
Mirengake saja diwangsuli

Kewan lutung bertemu boyo
Sang lutung ngasi uwis kanji
Poro sedulurku kito sedoyo
Mari padha sregep ngaji

Dadi wong ojo mung gumun
Nyambut gawe ben iso koyo ngono
Ijek urip ojo mung ngelamun
Limang wektu ndang lakonono

Tepung garut jenenge pati
Pati diolah suk cocok poso
Urip iki harus ngati-ati
Ojo nambah-nambahi doso

Tuku sajadah tuku klambi koko
Tukune ning wilayah Cibubur
Sopo wonge laris durhoko
Mengko di sikso ing jero pendam

Santen iku kelopo parut
Marut kelopo ora nganggo geni
Dadi anak harus sing nurut
Karo wong tuwo saja ngwaneni

Dunyo iki duwene Gusti
Nganggo klambi lengenne berlubang
Ngolek rejeki sing ati-ati
Ora pareng senange nyolong

Pantun Nasihat 10 Bait
Manuk tilang manuk srikiti
Ing dhuwur wit ana iguana
Dadi wong sing setiti
Ora jajan sing ora buat

Mangan sate warung “Cukup”
Mangan karo adhik Zahran
Bapak ibu urip ing bebrayan
Harus ikut karo ketentuan

Kembang mawar kembang kantil
Kembang dilarung tengah segoro
Dadi uwong kok senang ngutil
Uring ing dunyo akan sengsoro

Kembang kantil ngarep dupa
Kanggo sembahyang Kulon Progo
Ora sugih ora papah
Sing penting kumpul karo keluargo

Dandhang gulo tembang sinom
Nembang ngasi wayah magrib
Mumpung iseh wong enom
Kerjo becik nggo bekal urip

Mangan iwak diproses babat
Nembang lagu judule pangkur
Kowe saja kakehan sambat
Akehi beribadah lan sukur

Dino minggu wayahe lungga
Lunggo menyang candi ratuboko
Santun sopan karo tangga
Agar ora dadi anak durhako

Makani pithik, pithik walik
Anak bebek diarani piyik
Diajar becik saka cilik
Mbesuk besar dadi wong bagus

Numpak sepur diambil jib
Sepoi-sepoi angin ngasi turu
Sregep sinau kui harus
Ora didukani ibu guru

Wit gedhang with mahoni
Wit-witan subur cedhak wit pakel
Ojo mung bicara ning dijalani
Bicara mudah ngelakoni angel

Pantun Nasihat 7 Bait

Wit lombok cedak wit pandan
Iki wit-witanne jare wong mlarat
Jaman iki jamanne gila
Akeh uwong ra eling akherat

Bertemu konco sing kembali tagih
Manuk dara manuk bangau
Wong sukses perlu sugih
Amargo mbiyen sregep sinau

Kolak segar camur kolang kaling
Lebih segar digabung sirup
Nek sukses lan sugih harus eling
Eling karo sing gawe urip

Menyang dukun pasang susuk
Dukun lahir cocok jumat kliwon
Bocah prawan tangi sing esuk
Gage mbantu ibu ning pawon

Numpak sepur jalur Suroboyo
Ora iso turu cedhak wong lemu
Harus sregep ing makaryo
Kanggo uripi anak bojomu

Esuk-esuk mangan bubur
Bubur dipangan karo kue cucur
Urip kuwi harus jujur
Supoyo mbesuk dadi untung

Senang mangan awakke lemu
Jaman mbiyen cocok iseh kuru
Dadi bocah wis senang ngilmu
Mbesuk besar dadio guru

Mangkat sekolah njaluk bekal
Bekal ditompo tangan kiwo
Perkataan wong tuwo harus digugu
Supoyo oleh restu wong tuwo

Pantun 5 Bait 6 Baris

Sawah ditanduri pari gogo
Nandur pari siji-siji
Ben payu mundhakake rego
Ning dunyo eling suwargo
Rino wengi gaweane ngaji
Ben iso mlebu suwargo

Ditinggalkan simbah podho tangisan
Simbah lunggo wis mesthi
Yo mesthi tangsah kelangan
Urip iki mung sepisan
Akehi perintahe marang Gusti
Ojo nganti mengko kegelan

Menyang pasar jenenge nigasan
Tuku lawuh rempela ati
Amargo anak podho ngarani
Urip ing dunyo mung sepisan
Harus tansah sing ati-ati
Karo kanca saja ngelarani

Ana meja ning cedhak bangku
Saja senang ngalamun bae
Koyo uwong kembali rekoso
Jaman saiki akeh korupsi
Mending dadi wong cilik wae
Urip makmur ra tanggung doso

Mie ayam tuku Pak Naryo
Mie dituku ora dipangan
Amargo ora ana lombok ijo
Bocah jaka sing sregep makaryo
Agar iso nduwe celengan
Kanggo urip nek wis mbojo

Nah itulah tadi ulasan dari Pantun Nasehat Bahasa Jawa Beserta Contohnya semoga informasi ini berhasil kami sajikan ke kalian semua ini bisa berguna untuk menambah wawasan dan pengetahuan kalian.

Related Posts
Majas Metafora: Mengungkap Kecantikan Bahasa dalam Gaya Penyampaian yang Menawan
Majas Metafora

Dalam artikel ini, webite resmi Prakerja.Co.Id akan menjelajahi makna, kegunaan, dan contoh penerapan majas metafora dalam bahasa Indonesia. Majas metafora Read more

Contoh Majas Antonomasia: Seni Memukau dalam Berkata-kata
Contoh Majas Antonomasia

Contoh Majas Antonomasia: Penggunaan nama tokoh terkenal untuk menggambarkan sifat atau karakter lain dalam bahasa Indonesia Majas antonomasia adalah salah Read more